Annonse
00:00 - 22. september 2017

Kringkasting i katastrofen

Frivilligheten vant heldigvis over de falske nyhetene etter jordskjelvet i Mexico.

Ødeleggelse: Den viktigste fortellingen fra jordskjelvet i Mexico, er den om alle de titusenvis av frivillige som spontant organiserte seg for å hjelpe. Foto: Anders Firing Lunde
Annonse

Da jordskjelvet traff Mexico tirsdag, var meldingsappen Whatsapp min eneste kilde til informasjon, ved siden av Facebook og Twitter. Skjelvet raserte bygninger like ved der jeg for tiden bor i Mexico by. Elektrisiteten var borte, og det var ingen trådløse nettverk å koble seg på, ingen tv-sendinger å se. Jeg brukte raskt opp mobildataen og mistet dermed muligheten til å lese nettaviser på 3G-nettet, som for øvrig gikk tregt. Men fordi meksikanske mobiloperatører gir kundene ekstra data som bare kan brukes til Whatsapp, Facebook og Twitter, fikk jeg tilgang til disse.

De gigantiske amerikanske teknologiselskapene, der folk flest står for innholdet, ble altså de eneste tilgjengelige allmennkringkasterne for meg, og sikkert veldig mange andre. De få gangene jeg hørte offisiell informasjon var da jeg tilfeldigvis gikk forbi eldre mennesker som satt på fortauene med batteriradioer på fanget.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse