00:00 - 15. september 2017

Kartet som kan forklare Aps fall

Det snakkes om Støre, skatteløfter, Listhaug og krangling på partikontoret. Men kanskje forklaringen er så enkel som dette: Sosialdemokratenes epoke i Europa er over.

Da støvet etter andre verdenskrig hadde lagt seg, hadde de sosial­demokratiske partiene blitt helt avgjørende partier i mange land. Siden sekstitallet har pilene i hovedsak gått nedover. Siden årtusenskiftet har det gått fra vondt til verre.

Frankrike. April 2017. Resultatene av første valgomgang i presidentvalget var klare. Den moderne og liberale Emmanuel Macron, som ikke engang hadde noe ordentlig parti, hadde gått videre til andre valgomgang mot den høyreradikale Marine Le Pen. Sosialdemokratenes kandidat Benoît Hamon fikk ikke tredjeplassen. Han fikk ikke fjerdeplassen, som gikk til den gamle kommunisten Jean-Luc Mélenchon. Han fikk femteplassen, med 6 prosent av stemmene. Mélenchon fikk mer enn tre ganger så mange stemmer.

Annonse