Annonse
00:00 - 29. september 2017

Går du opp eller ned?

Immunforsvaret kan være en joker i utviklingen av hjernesykdom.

Joker Nord? Immunforsvaret er et av mange elementer i det lange svaret på hvorfor noen utvikler aldersrelaterte hjernesykdommer. Kanskje kan medisin rettet mot immunmekanismer bli aktuell behandling, men før den tid trengs mer kunnskap. Det holder ikke å gjette. Foto: BSIP / UIG / Getty Images
Annonse

Hva er årsaken til hjernesykdommer som Alzheimers og Parkinsons sykdom? Til pasienter og pårørende sier legen gjerne at ulike påkjenninger og sårbarhetsfaktorer gradvis medfører en form for «slitasje» på visse grupper av hjerneceller, som dermed fungerer dårligere, og etter hvert dør. Det er ikke galt det, men det er samtidig temmelig vagt og generelt formulert. Vet man ikke mer om de konkrete mekanismene?

 

Jo, det gjør vi. Og store forskningsressurser settes inn på å finne ut mer, siden slike såkalte nevrodegenerative sykdommer vil utgjøre et stadig større folkehelseproblem ettersom befolkningen lever lenger. En av de sentrale innsiktene denne forskningen bidrar til, er at det hos de aller fleste pasienter ikke er snakk om én årsak, men et komplekst samspill av mekanismer på cellenivå.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«President Xi går vanligvis for å være en utmerket strateg. Derfor må det være ubehagelig for ham at han nå har havnet i et uføre der han kan bli tvunget til en militær inngripen…»