00:00 - 22. september 2017

Fiskeriminister vil ikke svare

Lyver Frode Reppe når han sier at Per Sandberg ga ham sin private e-postadresse?

25. august portretterte vi den kontroversielle lobbyisten Frode Reppe fra Norske sjømatbedrifters landsforening (NSL). Vi omtalte blant annet Reppes e-poster til fiskeriminister Per Sandbergs private gmail, med formuleringer som «vi må finne en vei som ikke kan spores». Siden har saken rullet videre.

Fiskeribladet meldte først at NSLs administrerende direktør, Robert Eriksson, ville sparke Reppe. Siden hevdet Reppe at det var fiskeriministeren selv som ga ham sin private e-postadresse. Fiskeribladet opplyste å ha skriftlig dokumentasjon på det, og fortalte at Reppe skulle ha fått adressen på et møte i departementet. Dette nektet Per Sandberg på: «Jeg ga ham ikke min private epostadresse.»

SVs stortingsrepresentant Torgeir Fylkesnes stilte dermed et skriftlig spørsmål i Stortinget om saken. Svaret fra Sandberg kom sent på valgdagen, 11. september: «Jeg har ingenting å skjule i denne saken.» Derimot svarte han ikke på om han kunne garantere at han ikke ga sin private e-post til lobbyist Reppe.

– Han sa at alle henvendelser protokolleres, men spørsmålet var et annet. Det er dermed uklart hva slags relasjon han hadde til lobbyisten, og hvilken rolle hans private e-poster spiller i politikkutvikling, sier Fylkesnes til Morgenbladet/Harvest, og fortsetter: –Det kan ikke være uklarhet rundt så fundamentale spørsmål. Vi må ha klare kjøreregler i regjeringen. Dette er uholdbart.

Fylkesnes vil nå ha saken inn i kontrollkomiteen.

Torsdag sendte vi Fylkesnes’ uttalelser til fiskeriminister Sandberg, som svarte:

– Jeg registrerer at noen forsøker å få en fjær til å bli fem høns. Det er ingen hemmelig kanal inn til meg. E-postene som ble forsøkt sendt meg privat nådde aldri fram. Kjørereglene er klare, e-poster skal journalføres. Ferdig snakka.

– Lyver Frode Reppe når han sier at du ga ham din private e-postadresse?

– Reppe sendte e-posten til en konto jeg ikke disponerer. Hvor han har fått adressen fra kan jeg ikke svare på. At noen sender en e-post er absolutt ikke det samme som at det er en bakvei. Hos meg er det 100 prosent åpenhet og alle henvendelser skal journalføres, uavhengig av hvilken adresse avsenderen bruker. For øvrig er dette en personalsak i NSL som jeg som statsråd ikke akter å kommentere.

Morgenbladet/Harvests ja-nei-spørsmål til Sandberg står dermed fortsatt ubesvart.

Saken er oppdatert med utdypende svar fra Per Sandberg 22. september.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse