Annonse
13:05 - 25. september 2017

Simen Ekern: Exit Petry

De tyske høyrepopulistenes suksess er et faktum, men kampen om partiets sjel kan by på store problemer, skriver Simen Ekern.

Farvel: Partileder Frauke Petry overrasket alle da hun forlot sitt eget parti midt i første pressekonferanse morgenen etter valget. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters
Annonse

Den dårlige stemningen innad i Alternativ for Tysklands ledelse har ikke vært noen hemmelighet. Da partileder Frauke Petry tidligere i dag brått reiste seg og gikk ut av partiets pressekonferanse - og ut av partiet, kom det likevel som en overraskelse på de gjenværende partikollegene. Partiet hadde fått nærmere 13 prosent oppslutning i valget, og 94 nyvalgte medlemmer i parlamentet. Så marsjerer partilederen ut midt i første pressemøte.

«Etter nøye overveielse har jeg besluttet at jeg ikke vil sitte i den parlamentariske gruppen», sa Petry før hun forsvant ut av rommet. Det betyr at Petry, som vant en opphetet lederkamp i AfD for to år siden og har vært partiets ansikt utad frem til valgkampen startet, nå blir en uavhengig representant i forbundsdagen. «Dette ble ikke diskutert med oss på forhånd. Vi visste ingenting», sa Jörg Meuthen, den andre partilederen.

 

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse