12:51 - 15. september 2017

Etter satanistenes valgseier, hva nå?

Vi i mediene må gå inn i oss selv.

Kollasj: Christian Belgaux (kildefoto: Vincent Besnault/Getty og Kyrre Lien/Bloomberg via Getty Images)

Hør Morgenbladets podcast, valgspesial. Abonner gratis via Itunes eller lytt her:

Satanistpartiets (Sap) seier i Stortingsvalget har sjokkert mange, også meg. De var usynlige på meningsmålingene. Ingen medier har tatt dem seriøst. Ingen jeg kjenner innrømmer å ha stemt på dem.

Partiet ble opprettet for bare to år siden, etter modell fra det svenske søsterpartiet Satanistiskt Initiativ. Mange mistenkte at det hele var en spøk. Men nå sitter altså partitalsmann Reiner Larsen, bedre kjent som Infernium Luciahl Nokturr fra bandet Blymörke, i regjeringsforhandlinger. Det er i skrivende stund uklart om partiet vil lykkes i å danne en koalisjonsregjering med Høyre eller Arbeiderpartiet, eller om de vil prøve å regjere alene. Men med 36% av stemmene bak seg er det all grunn til å tro at Larsen blir Norges neste statsminister.

Bitre kritikere mener nå det var feil av Norge å gjennomføre vårt første heldigitale stortingsvalg, og roper om valgfusk. De har ikke lagt frem beviser for dette, og jeg synes det er dårlig takt og tone å undergrave valgresultatet med grunnløse beskyldninger. Vi må respektere demokratiets institusjoner, selv når de gir oss en statsminister som er mest kjent for å ha sonet 15 år i fengsel for ritualdrapet på en homofil mann i Heddal stavkirke.

I stedet for å furte må vi i mediene nå ta et oppgjør med oss selv. Hvorfor var det ingen av oss som forutså dette? Hva slags boblevirkelighet er det vi lever i når 1 av 3 nordmenn kan støtte et parti som hevder å være under ledelse av demonen Belphegor, uten at vi får det med oss? Og kan det hende at de har litt rett?

Jeg mener ikke å si at jeg sympatiserer med Satanistpartiet. De har et verdisyn som til tider er avskyelig. Satanistenes ungdomspartileder feiret valgseieren ved å begå selvmord fra toppen av Posthuset, etter å ha oppfordret alle landets ungdommer til å følge henne i døden. Det er viktig at moderpartiets ledelse tar avstand fra denne typen radikalisme. Men det er noe usmakelig ved måten mediene nå raser mot de «dumme» velgerne som har latt seg forføre av satanistene. Det er fristende å tenke at de ikke forstod hva de stemte på. Det kan da umulig være i velgernes interesse å gi makten til et parti som vil brenne landets kirker og «gjeninnføre» tortur i barneskolen.

Om partiets motto «Evig vinter, evig kulde, evig mørke - Norge først, deretter verden» vet vi ikke mer enn at partiet vil benytte geoengineering. Lite tyder på at velgerne faktisk vil ønske en slik utvikling velkommen. Likevel har de stemt på dem. Derfor må velgerne være dumme.

Eller? Så enkelt behøver det ikke være. Satanistpartiet bør først og fremst forstås som et protestparti. Mange av løftene deres er rett og slett umulige å gjennomføre, så som forslaget om å fylle alle NRKs radio- og TV-sendinger med et baklengsbudskap som oppfordrer til selvmord. Velgerne skjønner dette. De har ikke blitt nihilister som ønsker å utslette alt liv på jorden. Først og fremst ønsker de nok å vise fingeren til en elite som fjerner seg stadig mer fra vanlige folks hverdag.

Det er en vanskelig tid for oss alle. Selv skal jeg gå ut av min egen medieboble og begynne å lese black metal-tekster og nihilistisk filosofi. Satanistene har fingeren (og barberbladet) på samfunnspulsen, og det er min jobb å finne ut hvorfor. Hvem vet, kanskje jeg finner noe verdifullt?

SaveSave

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse