00:00 - 29. september 2017

Autoparodisk

Poes lov: Uansett hvor ekstrem du lager parodien, vil noen tro det er oppriktig ment. Denne ukens nyhetsbilde bekreftet også det motsatte.

Danmarks Radio og Teknisk Ukeblad melder at det danske forsvarets nye inspeksjonsfartøy «Lauge Koch» er bygget av nordkoreanske arbeidere. Også ni norske, sivile skip er bygget ved det samme, polske verftet, som benytter innleide og innesperrede nordkoreanere på luselønn og syttitotimersuker. Saken har også til salt i såret: Inntektene fra utleien av disse arbeiderne finansierer diktaturets atom- og missilprogrammer. Om ikke skipet allerede er sabotert, kan det i det minste på et eller annet tidspunkt bli senket av missiler bygget med penger som ble tjent ved å utbytte arbeiderne som bygget det.

Er dette virkelig? Eller er alt bare fantasi?

Forsvarets etterretningstjeneste ønsker å innføre et «digitalt grenseforsvar». Det er ikke et forsvarssystem, men et gigantisk lager, som tar kopi av alle data og metadata som sendes over landegrensene. Ettersom internettet ikke kan se den grense i elektron, vil «grenseforsvaret» i praksis lagre det meste av trafikken mellom nordmenn også. Hvor du var, hvem du ringte, hvilke nettsteder du besøker, hvilke apper du bruker, hvilke personer du korresponderer med. Men så til nyheten: Sjefen for Forsvarets etterretningstjeneste, Morten Haga Lunde, melder at han er bekymret over at Facebook, Google og Snapchat vet for mye om hver av oss. Problemet er, ifølge Lunde, at det gir for mye makt på få hender når noen enkeltaktører får tilgang til så mange hemmeligheter. Tenk om den skulle bli misbrukt!

Annonse