00:00 - 29. september 2017

Aslak Bonde om regjeringsforhandlingene

Enten blir det regjeringskrise, eller så blir det rekordstor bruk av oljepenger i de fire neste årene, skriver Aslak Bonde.

Statsminister Erna Solberg fikk onsdag den formelle beskjeden om at hennes regjering ikke lenger har støtte fra Kristelig Folkeparti. Venstre vil holde alle muligheter åpne i hvert fall frem til desember, og frem til da vil dagens regjering fortsette med stort sett det samme mannskapet og den samme regjeringsplattformen som før. Likevel kan det allerede nå fastslås at Norge for første gang på tolv år igjen har fått en mindretallsregjering uten faste støttespillere i Stortinget.

Styreformen er vel kjent for veteranene i Stortinget. I de tyve årene frem til 2005 måtte alle regjeringer søke støtte sak for sak i Stortinget. De hadde sine foretrukne samarbeidspartier, men ingen avtaler. Dermed kunne de aldri være sikre på å få flertall for politikken sin, og de sto i kontinuerlig fare for å bli kastet. Det ble stadig spekulert i regjeringskriser, og de kom i tre av fem stortingsperioder.

Annonse