00:00 - 22. september 2017

Aslak Bonde om maktkampene i Arbeiderpartiet

Maktkampene i Ap dreier seg om posisjoner. Strategi og politikk snakkes det mindre om, skriver Aslak Bonde.

VG fastslo rett etter valget at Jonas Gahr Støre ikke ville overleve valgnederlaget. Etter denne ukens landsstyremøte kan det fastslås at det i så fall vil bli et usedvanlig langt dødsleie. Han har full støtte i partiet nå. Det kan selvfølgelig hende den negative presseomtalen forsterkes, og at det i seg selv kan bidra til at Aps tillitsvalgte ser seg om etter en ny leder, men det kommer i så fall til å ta tid.

I Ap viser man til at Erna Solberg trengte to stortingsvalg og nesten ti år som leder før hennes positive egenskaper fullt ut skygget for de negative. Så mye tid får ikke Støre. Han må i hvert fall innfri i stortingsvalget om fire år. Kanskje tåler han heller ikke et nytt nederlag i lokalvalget om to år. Selv om Ap-lederen får mye skryt internt for at han har taklet motgangen i valgkampen og selve nederlaget på en god måte, så har det oppstått ny tvil om hans evner som leder.

Det er uforståelig for nesten alle i Ap at han ikke lenge før valgkampen hadde sørget for at pengene fra morens familie ble forvaltet på en måte som hindret negativ presseomtale. Han får også kritikk for å ha snakket for åpent om samarbeid med KrF og Venstre. Støres analyse om at det på lang sikt er viktig for Ap å knytte seg til det politiske sentrum, er det få som reagerer på. De skjønner bare ikke hvorfor det var nødvendig å provosere venstresiden ved å snakke så mye om den analysen akkurat nå.

Annonse