00:00 - 08. september 2017

Aslak Bonde om Erna Solbergs problemer

Erna Solberg må ha flertall uten KrF for å sitte trygt. Knut Arild Hareide er forpliktet til å jobbe mot henne, skriver Aslak Bonde.

Mindre omtalt de siste ukene er problemene Erna Solberg får, dersom dagens flertallspartier får fornyet tillit. Arkivfoto: Erna Solberg

Denne kommentaren ble skrevet før KrFs leder Knut Arild Hareides uttalelser til Vårt Land 7. september.

Tidenes mest intense og langvarige valgkampinnspurt har bare ført til to ting som det er mulig å fastslå allerede før valget er holdt – nemlig at Ap gjør det dårligere enn forventet og at Frp gjør det bedre. Fra før visste vi at Senterpartiet også kommer til å få en uvanlig stor oppslutning. Spørsmålet om hvem som blir statsminister, får vi ikke svar på før tidligst mandag kveld. Ettersom flere partier ligger rett rundt sperregrensen på fire prosent, kan det være nødvendig med fintelling utover tirsdagen før vi vet hvilken blokk som har flertall.

Og selv da vil vi ikke vite så mye. Blokkene i politikken er nemlig ikke som de har vært i de siste tre stortingsvalgene. I 2005 og i 2009 kunne man dagen etter valget fastslå at det ble en rødgrønn regjering under ledelse av Jens Stoltenberg. Det hadde Ap, Sp og SV forpliktet seg til på forhånd. I 2013 hadde Venstre, KrF, Høyre og Frp alle forpliktet seg til at en borgerlig stemme skulle gi borgerlig regjering. Derfor visste vi dagen etter valget at disse fire partiene ville bruke sitt flertall til å gjøre Erna Solberg til statsminister. De var dømt til å samarbeide på et eller annet vis.

Annonse