Annonse
00:00 - 29. september 2017

Antydning til lettelse

En gladmelding fra klimaforskere har vakt oppstandelse i alle leire. Ragnhild Bieltvedt Skeie ved Cicero er blant forfatterne av forskningsartikkelen som treffer så uvant i den klimapolitiske debatten.

Karbonbudsjettendring: – Vi er vel ikke Usain Bolt noen av oss, men vi må løpe likevel, sier seniorforsker ved Cicero Ragnhild Bieltvedt Skeie, i et for forsøk på å forklare hva forskerne mener med at det er fysisk mulig å nå Parisavtalens ambisjon om å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.
Annonse

– Kan vi bruke overskriften «antydning til lettelse», eller er det å overtolke forskningen i gledelig retning?

– Politikerne har jo satt seg et mål om å strebe etter å begrense oppvarmingen til 1,5 grader. Da dette kom på bordet i Paris, himlet forskerne med øynene, for vi trodde karbonbudsjettet nesten ville være brukt opp før avtalen trådte i kraft. Ifølge karbonbudsjettet som har versert, måtte alle CO2-utslipp opphøre i 2022 om 1,5 gradersmålet skulle nås.

– Det virker jo totalt demotiverende for handling?

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse