Annonse
00:00 - 29. september 2017

40 mål og et muldyr til dommer

Når USAs fotballspillere nekter å stå oppreist foran flagget, viderefører de en århundrelang tradisjon for å bruke idretten som arena for aktivisme.

Nye bevegelser: I 2016 knelte fotballspilleren Colin Kaepernick. Nå har han fått følge av flere, mens president Donald Trump prøver å begrense spillernes ytringsfrihet. Foto: Al Diaz / Miami Herald / getty images
Annonse

Forrige helgs kamper i NFL – altså National Football League, serien for amerikansk fotball – var en eneste stor demonstrasjon. Spillerne knelte, holdt hender, snudde seg, satte seg, gjemte seg. Tv-opptak fra garderobene minnet om møter i organisasjoner som Redd Barna eller Røde Kors. Alle var engasjerte. Alle brant etter å si sin mening. Ikke som en gjennomsnittlig norsk toppidrettsgarderobe, altså. Men kanskje ikke så langt unna en amerikansk?

– Å være idrettsutøver i USA har alltid hatt et element av sosial aktivisme i seg, sier Don McPherson til Morgenbladet.

Han spilte i NFL i 1988–1994, og etter karrieren har han vært en markant feminist, likestillingsforkjemper og debattant ved universiteter og i pressen. Før vi hører McPhersons analyse av den siste uken, la oss ta en titt på historien.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse