00:00 - 29. september 2017

40 mål og et muldyr til dommer

Når USAs fotballspillere nekter å stå oppreist foran flagget, viderefører de en århundrelang tradisjon for å bruke idretten som arena for aktivisme.

Nye bevegelser: I 2016 knelte fotballspilleren Colin Kaepernick. Nå har han fått følge av flere, mens president Donald Trump prøver å begrense spillernes ytringsfrihet. Foto: Al Diaz / Miami Herald / getty images

Forrige helgs kamper i NFL – altså National Football League, serien for amerikansk fotball – var en eneste stor demonstrasjon. Spillerne knelte, holdt hender, snudde seg, satte seg, gjemte seg. Tv-opptak fra garderobene minnet om møter i organisasjoner som Redd Barna eller Røde Kors. Alle var engasjerte. Alle brant etter å si sin mening. Ikke som en gjennomsnittlig norsk toppidrettsgarderobe, altså. Men kanskje ikke så langt unna en amerikansk?

– Å være idrettsutøver i USA har alltid hatt et element av sosial aktivisme i seg, sier Don McPherson til Morgenbladet.

Han spilte i NFL i 1988–1994, og etter karrieren har han vært en markant feminist, likestillingsforkjemper og debattant ved universiteter og i pressen. Før vi hører McPhersons analyse av den siste uken, la oss ta en titt på historien.

Annonse