00:00 - 11. august 2017

Zumas tid ebber ut

Regjeringspartiet ANC styrer mot politisk nederlag i 2019, selv om president Jacob Zuma vant en delseier denne uken.

Grasrota: Aktivister fra det sørafrikanske sivilsamfunnet protesterte mot president Jacob Zuma i Cape Town mandag. Det påståtte samrøret mellom Zuma og milliardærfamilien Gupta omtales som «Zupta». Foto: Brenton Geach / Getty Images

«Forsøket på å fjerne president Zuma er et utenlandsk komplott», sa kulturminister Nathi Mthethwa da det sørafrikanske parlamentet tirsdag diskuterte et mistillitsforslag mot statssjefen. Påstanden er typisk for autoritære regimer i møte med hjemlig opposisjon. I Zimbabwes tilfelle har den bidratt til å holde Robert Mugabe ved makten altfor lenge. Men en slik konspirasjonsteori møter kraftfull motstand i Sør-Afrika, også innad i regjeringspartiet ANC.

Rundt 30 av ANCs 249 parlamentarikere stemte for mistillitsforslaget mot Zuma, det åttende siden han ble president i 2009. For første gang var avstemningen hemmelig, det gjorde at opposisjonen håpet på flertall ved hjelp av folkevalgte i ANC som er lei av Zumas maktmisbruk. En av dem er Makhosi Khoza, som i lengre tid har krevd Zumas avgang. I juli ble det kjent at hun har mottatt dødstrusler, og hennes eget lokallag i ANC i KwaZulu-Natal-provinsen vil ha «disiplinære tiltak» mot henne.

Mistillitsforslaget ble nedstemt, men avstemningen satte ny fart i protestene mot Zuma.

Annonse