Aktuelt

Universitetet og terrenget

New Haven skulle bli den første slumløse byen i USA.

På 50- og 60-tallet, da Richard C. Lee var borgermester i New Haven, Connecticut, i det nordøstlige USA, mottok byen mer statlige midler enn noen annen i Amerika. Hele nabolag ble rasert og bygget opp igjen fra bunnen, folk ble tvangsflyttet – New Haven skulle bli den første slumløse byen i landet.

I disse dager er det urbane lappeteppet som utgjør New Haven, tilsynelatende likt andre amerikanske byer – definitivt ikke slumløst. I en ny bok fra Yale University Press, New Havens mest kjente institusjon, har fotografene Jim Goldberg og Donovan Wylie forsøkt å portrettere denne byen fra to ulike utgangspunkter. Det har resultert i dobbeltutgivelsen Candy/A good and spacious land.

I Goldbergs Candy fortelles det om byen fra innsiden. Goldberg vokste opp i New Haven, og han tar blant annet utgangspunkt i sin egen families historie, med kollasjer, historiske bilder, polaroider og gatebilder med Google street view-perspektiv. Den irske fotografen Donovan Wylies A good and spacious land tar for seg restaureringen av motorveiene I-91 og I-95 utenfor byen.

Fotografiene av disse enorme byggverkene fungerer som et overbygg for Goldbergs bilder fra gateplan. Det binder New Haven fast i resten av det amerikanske landskapet. Det amerikanske fotografiets tradisjon for og oppheng i nye fotografiske formuleringer av terrenget rundt, munner her ut i litterært avanserte fotografier som samtidig er et knivskarpt samtidsdokument.

Ivy League-skolen Yale, som finansierte prosjektet, spiller en slags dobbeltrolle: Den er et emblem for gapet i den amerikanske økonomien, som spiller en hovedrolle i bøkene, men også for den amerikanske tradisjonen for brutal ærlighet om sin egen plass på kartet.

Mer fra Aktuelt