00:00 - 18. august 2017

Universitetet og terrenget

New Haven skulle bli den første slumløse byen i USA.

«A good and spacious land»: New Haven, Connecticut, 2013. Foto: Donovan Wylie

På 50- og 60-tallet, da Richard C. Lee var borgermester i New Haven, Connecticut, i det nordøstlige USA, mottok byen mer statlige midler enn noen annen i Amerika. Hele nabolag ble rasert og bygget opp igjen fra bunnen, folk ble tvangsflyttet – New Haven skulle bli den første slumløse byen i landet.

I disse dager er det urbane lappeteppet som utgjør New Haven, tilsynelatende likt andre amerikanske byer – definitivt ikke slumløst. I en ny bok fra Yale University Press, New Havens mest kjente institusjon, har fotografene Jim Goldberg og Donovan Wylie forsøkt å portrettere denne byen fra to ulike utgangspunkter. Det har resultert i dobbeltutgivelsen Candy/A good and spacious land.

I Goldbergs Candy fortelles det om byen fra innsiden. Goldberg vokste opp i New Haven, og han tar blant annet utgangspunkt i sin egen families historie, med kollasjer, historiske bilder, polaroider og gatebilder med Google street view-perspektiv. Den irske fotografen Donovan Wylies A good and spacious land tar for seg restaureringen av motorveiene I-91 og I-95 utenfor byen.

Fotografiene av disse enorme byggverkene fungerer som et overbygg for Goldbergs bilder fra gateplan. Det binder New Haven fast i resten av det amerikanske landskapet. Det amerikanske fotografiets tradisjon for og oppheng i nye fotografiske formuleringer av terrenget rundt, munner her ut i litterært avanserte fotografier som samtidig er et knivskarpt samtidsdokument.

Ivy League-skolen Yale, som finansierte prosjektet, spiller en slags dobbeltrolle: Den er et emblem for gapet i den amerikanske økonomien, som spiller en hovedrolle i bøkene, men også for den amerikanske tradisjonen for brutal ærlighet om sin egen plass på kartet.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse