Annonse
00:00 - 18. august 2017

Tysk partnervalg

Et av de mest spennende spørsmålene i den tyske valgkampen er hvem Angela Merkel kan regjere sammen med.

Partnerkabal: Angela Merkel trenger koalisjonspartnere. I Tyskland er denne kabalen enda mer komplisert enn i Norge. Det eneste som er helt sikkert er at høyrenasjonalistene ikke blir en av partnerne. Foto: Sean Gallup / Getty Images
Annonse

Den 24. september blir det etter all sannsynlighet klart at Merkel har fått fornyet tillit som forbundskansler. Den borgerlige unionen (CDU/CSU) ligger 10–15 prosentpoeng foran de sosialdemokratiske hovedutfordrerne (SPD) på målingene. Hun trenger likevel en eller flere koalisjonspartnere, og i Tyskland er denne kabalen enda mer komplisert enn i Norge. Talende nok regjeres de 16 delstatene nå av 12 ulike koalisjonsvariasjoner basert på fem partier.

En fortsatt storkoalisjon med SPD er mulig, men det skjer trolig bare som en absolutt nødløsning, da sosialdemokratene stritter sterkt imot. Mer sannsynlig går det mot et samarbeid mellom CDU/CSU og De grønne eller Fridemokratene (FDP) – eventuelt begge.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse