00:00 - 18. august 2017

Privatlivets fred i Liberstad

Hva kan en murer gjøre for å utslette staten, spurte John Toralf Holmesland seg selv. Svaret ble å bygge en by.

Fristaden: En 1976-modell Scania lastebil er satt i arbeid for å bygge en ny libertariansk by i Marnardal kommune, 45 minutter utenfor Kristiansand.

Hvem er John Toralf Holmesland? Akkurat nå er han er stillfaren murer i starten av 40-årene som forvalter 1500 mål gjengrodd skogbruksmark 50 kilometer nordvest for Kristiansand. Får han det som han vil, blir han den åndelige lederen for en fristat på Sørlandet. Et samfunn utenfor statens rekkevidde, hvor et felleskap bygget på frivillighet og privat eiendom trumfer alt.

– Folk tror ikke det går. Så da må jeg vise det, sier Holmesland.

Denne augustdagen ligger skodden lavt, og gjørmen på skogveien på tomten er bløt. På et stort, rødt låvebygg henger et skilt i svart og gult, med innskriften «Liberstad – et lite stykke frihet». Foran låven står en 40 år gammel lastebil med dumper. Bortenfor, en gravemaskin. Rundt den er jorden revet opp. Når gravingen er ferdig, skal dette bli en åpen plass, sett fra oven formet som en stor A i inni en sirkel: anarkistsymbolet.

Annonse