00:00 - 18. august 2017

Pleietrengende skjønnhet

Husker du marmordebatten fra ti år siden? Ny overflatebehandling kan løse problemet en gang for alle.

Gul: For snart ti år siden var det heftig offentlig debatt om gulnende, utenlandsk marmor på det nye operabygget i Oslo. Nå viser nye studier at overflatebehandling, uavhengig av type, gir mindre gulfarge og færre støvpartikler. Foto: Siv Dolmen

Et av de sterkeste inntrykkene fra den nylig overståtte ferien i Italia var synet av de apuanske Alper. Jeg kjørte leiebilen, en sølvfarget Fiat Punta, langs motorveien nord i Toscana, da de takkete fjellene brått tårnet opp over slettelandskapet. Stupbratte og frie for vegetasjon, med dype, hvite furer. Jeg krøket meg over rattet i et forsøk på å se mer av fjellene. Var det virkelig snø der oppe i høyden, i denne temperaturen? Hva kunne de hvite feltene ellers være? Etter å ha kjørt en stund langs fjellkjeden, i retning av byen La Spezia, ble svaret klart: Steinbrudd. Hele fjellkjeden var full av store, åpne og hvite sår. Det måtte være marmor. Først etter å ha passert avkjøringen til byen Carrara, la jeg to og to sammen. Jeg hadde åpenbart ikke studert kartet godt nok før avreise, og var derfor ikke klar over at verdens mest kjente marmorprovins lå akkurat her.

Utvinning av marmor fra De apuanske alper i Toscana har pågått i flere tusen år. Romerne startet storskaladrift og tok ut blokker til byggemateriale. Marmoren i området består av mineralet kalsitt, som gjør den lett å forme. Kunstnere som Michelangelo og Donatello benyttet den skinnende bergarten til skulpturene sine.

Annonse