00:00 - 01. september 2017

Paradokset Monsanto

Fotografen Mathieu Asselin har dykket ned i landbruksgiganten Monsantos historie.

Heather Bowser holder et fotografi av sin far, Bill Morris, som tjenestegjorde i områder i Vietnam som ble sprayet med giften Agent Orange. Morris døde i 1998.

Den multinasjonale landbruksgiganten Monsanto har dukket opp i drypp i diskusjoner om genmodifisert mat, i avisartikler om etisk matproduksjon, i dokumentarer om press på amerikanske bønder til å bruke patenterte frø. Aftenposten har kalt det verdens mest hatede firma. Andre tar til orde for at vi faktisk trenger slik matproduksjon i en verden hvor vi snart skal bli ti milliarder mennesker. Men hva er egentlig Monsanto?

I prosjektet Monsanto: A photographic investigation har den venezuelansk-franske fotografen Mathieu Asselin brukt de siste fem årene på å dykke ned i Monsantos historie. Asselin sidestiller sine egne dokumentarbilder med interne dokumenter, Monsantos eget reklamemateriell og objekter. Fotografiene viser ødelagt natur og kropper – døde åkre og forgiftede elveleier. Vi møter mennesker med senskader påført av Agent Orange, under Vietnamkrigen, et avskogingsmiddel Monsanto var med på å produsere. Andre har mistet nære til kreft steder Monsanto har dumpet kjemikalier i naturen. Disse fotografiene sidestilles med optimistiske reklameplakater – Without chemicals, life itself woud be impossible, står det på en av dem, som viser et barn som leker med en hund i en solfylt eng.

I et intervju om prosjektet i British Journal of Photography sier Asselin at ikke prosjektet ikke er aktivistisk, men basert på research. «Men som bekymret borger avviser jeg tvetydighet.»

Sist uke vedtok EU-kommisjonen å granske det tyske kjemi- og legemiddelkonsernet Bayers oppkjøp av Monsanto. NTBs nyhetsmelding om kommisjonens bekymring for konkurransegrunnlaget i deler av det europeiske landbruket ble ikke gjengitt i en eneste norsk avis. Dette selv om oppkjøpet vil være det største i Norges største handelspartner Tysklands industrihistorie, til en verdi av vel 500 milliarder kroner.

EU-kommisjonen skal konkludere i januar.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse