Annonse
00:00 - 18. august 2017

Minister i squiz

Den trivielle jakten på et godt quiznavn krever hverken at man er geni eller besserwisser.

Annonse

Morgenbladet-spaltist Torbjørn Røe Quizaksen, som også har en jobb i det offentlige på si, har denne uken beklaget en vits. På et festlig lag i høyrekretser fant han på navnet «hvit makt» til quiz-laget sitt, da de hadde fått utdelt hvite armbånd. Det er grunn til å beklage – ikke fordi vitsen var over streken, men fordi den bryter all quiz-kutyme. Quiz-lag skal ha navn som er drøye, ja, men de skal også være ordspill på ‘quiz’.

I møte med eiere uten fantasi, blir katter hetende Pus og hunder hetende Fido. I den norske quiz-verdenen er den tilsvarende klisjeen «Quizlingene». Men det finnes så mange flere ord der ute. Det er forståelig at fargede armbånd på en Høyre-fest kan inspirere til nazi-tøys. Men da må man i det minste kalle seg «Nynaquiztene».

I dag skal vi derfor hylle prestene i «Inquizisjonen». Vi skal juble for rådgiverne i Språkrådet som kjemper for «Quizleis gjeng det?». Man vet at det er bra folk i ungdomsgjengen som stiller opp under navnet «Quizetrynene», et navn som vant frem i sterk konkurranse med «Har du hår på quiz-en».

Det finnes også noen unntak fra kravet om drøyhet. Kokkene må få kalle laget sitt for «Quiz lorraine», og nynorskpoetene heter naturligvis «Quizkr meg i øyret».

Man vet at det er bra folk i ungdomsgjengen som stiller opp under navnet «Quizetrynene».

Men det ble jubel i quiz-miljøet da laget til mohelene, altså de som bedriver omskjæring av jødiske guttebarn, annonserte navnet «Kom, så skal jeg skjære deg i quizzen». De sanne heltene i helsevesenet er damene fra fødeavdelingen, som de fleste nå bare kjenner under navnet «Squiz den ut». Men det er også god fart i deres kollegaer fra lukket, psykiatrisk avdeling. De har laget tvangstrøyer med lagnavnet «Quizzofren» (tidligere kjent som «psykoquizk»). Politiadvokatene i «Rettssikkerhet à la Thomas Quizk» fortjener også honnør på sitt felt. Advokatenes lagnavn «Quiz bono» blir for banalt og elitistisk, men fangevokterne treffer blink med «Hold kjeft, eller så skal jeg quezte deg med quizken».

Og ingen som var der, kan vel glemme den kvelden da finalen i pubquiz-en ble et episk slag mellom «Stopp quizlamiseringen av Norge», «AnSvar al-Quizlam», «Quizbollahs fanklubb» og «Ku Kviss Klan».

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse