00:00 - 11. august 2017

– Må hilses velkommen

Maryam Trine Skogens ideer vil få gjenklang hos mange norske muslimer, sier Marianne Bøe, postdoktor i religionsvitenskap. Neppe, mener Basim Ghozlan, styreleder i Rabita.

– Å avskaffe kjønnssegregeringen i lokalene, og at kvinner kan være med å prege budskapet, tror jeg er etterlengtet for mange. Flere opplever at imamene ikke kan gjenspeile utfordringene de opplever i hverdagen.

Det sier Marianne Bøe, som har studert feminisme i islam ved Universitetet i Bergen. Hun mener Skogen er et norsk eksempel på en større bevegelse av feministiske initiativer som finner sted blant muslimer i dag. I Tyskland, Danmark, Sør-Afrika, Canada og USA har det vært kvinnelige imamer. Amerikanske Amina Wadud utfordret hele patriarkatet og maktapparatet da hun allerede i 1994 ledet fellesbønn i Sør-Afrika, senere i 2005 i Barcelona og i England i 2008.

Bøe er opptatt av at ideene ikke kommer fra Vesten, men har lange røtter i islam selv, hvor reformteologer har frontet større kjønnslikestilling og rom for mangfold.

Annonse