00:00 - 04. august 2017

Kanon

Alt pratet om norsk kultur kan se ut som posering og populisme. Men de harde fakta avdekker en typisk, dyster trussel.

Fotokollasj: Håkon Sukuvara (kildefoto: Wikimedia Commons / Flickr / Pixabay / runerudbergband.no)

Nå er det en knapp måned igjen til valgurnene skal fylles til randen med sedler i Det Store Valget om Hva Som Er Norsk Kultur. Fasiten finnes i det folk har sagt til mediene det siste året:

Norsk kultur er: alt vi feirer på 17. mai, Bibelen, opprøret mot Bibelen, brunost på brødet, bygd på kristendommen, den selveiende bonden, det som synliggjør nordmenns verdi, dugnad, eiendomsretten til tak over hodet, en betegnelse for vår selvstendighet, etterspurt i Israel, feiring av andre religioner på lik linje med kristendommen, flatfyll, friluftsliv, i endring, i fare, ikke så gammel, kaffe, kebab, kroppsøving, mangfoldig, mer enn liberale verdier, momsunndragelse, radert bort, Rune Rudberg, samarbeid, ski, snø, stor sosial kapital, tillit, ting man kan ta på og spise, truet, under press, underkommunisert, unik, vafler, varmekabler på badet, å se hverandre i øynene og ærlighet.

Mens det er typisk norsk å: aldri bli ferdig med bråk, avle lakselus med antibiotikaresistens, duppe av i noen små, avgjørende tideler, eie en jacussi (sic), glorifisere sitt eget selvbilde, ha en åpen offentlig debatt, ha flaks, ha sterke meninger om andres moral, ikke ha full innsikt i hva det betyr å være typisk norsk, kose seg, kritisere autoritære stater og korrupte autokrater, nyte appelsin, sitte på en stein over tregrensen og skrelle en appelsin og si hei eller i hvert fall nikke til andre mennesker som passerer, spre noe av virksomheten, tro på det gode, vente og se, vente til september-oktober før man trener i toppfart, voldta, være best, være enig om det meste, være god (dette er gjentatt 483 ganger det siste året; så typisk norsk å være uoriginal), være god på dårlig service, være kvinne, være lokal, være middelmådig, være misfornøyd, være passe naiv, være pompøs, være selvgod, være selvgod og naiv, være smålig og å være treig.

Annonse