00:00 - 11. august 2017

Imamen med leppestift

For ti år siden tok hun ikke menn i hånden. Nå vil Maryam Trine Skogen trosse drapstrusler, hets og latter og bli Norges første kvinnelige imam.

Konvertitt: Skogen konverterte til islam i 2006 og har siden engasjert seg i Rabita-moskeen. Nå vil hun starte noe helt eget, en feministisk moské i Oslo, med seg selv som bønneleder. – Jeg kan ikke se noen annen vei enn å gjøre det, fordi det å ekskludere mennesker er veldig umuslimsk, sier hun.

Svetten silte nedover ryggen, magen og leggene. Hverken sokkene eller den sorte, tettvevde abayaen pustet i sommervarmen. Nå sto hun der, sammen med sin skjeggete, irakiske ektemann, foran kompisen som hadde ropt «Trine!», hennes gamle navn, fra den andre siden av gaten. Med blikket festet i bakken og et lite smil om munnen, rakte hun frem hånden, fremdeles med den sorte hansken på.

For Maryam, som hun nå het, oppsto plutselige møter som dette, med ikke-muslimske venner, stadig sjeldnere. Mange hadde brutt kontakten. Gamle venner ville gå ut på steder med alkohol, de ville prate om tv-serier og klær, mens Maryam var oppslukt av Allah, troen og praktiseringen. Likevel var det noe ved synet av kompisens hånd og hennes sorte hanske som fikk det til å vri seg inni henne. Visst ville hun gjøre alt for Gud. Men hvor rigid hadde hun nå blitt når hun måtte hilse på venner, kolleger og helsepersonell med hansker?

Året var 2007, knapt ett år etter at hun konverterte. Allerede var en ny ektemann på plass, klær, sminke og Ikea-møbler var erstattet med hijaber og arabisk pynt. Norske høytider var lagt på is. Trine Skogen var blitt til Maryam Al-Eenisi. Hun var nyfrelst – og beinhardt konservativ. Men i bakhodet dunket spørsmålet: Hvor ubehagelig skulle det være å følge Guds lover?

Annonse