Annonse
00:00 - 04. august 2017

Er det orm eller insekt?

FOTO: Science Photo Library / NTB Scanpix
Annonse

Genene til bjørnedyret, den millimetertykke skapningen som utholder alt og tåler alt, er blitt kartlagt av forskere. De forsøker blant annet å finne ut hvordan skapningen kan gjennoppstå etter å ha vært fullstendig uttørket i årevis. Men viktig er det også å avklare et annet faglig kontroversielt spørsmål, , ifølge BBC News: Er bjørnedyret, med sitt koselige oppsyn, mest i slekt med insekter og edderkopper eller med rundormer (slik som f.eks. barneorm)? Klørne og de åtte bena får det kanskje til å ligne et insekt eller et annet leddyr, men de siste genetiske analysene viser sterkere fellestrekk med rundormene, fordi de har like mange såkalte HOX-gener. «Dette var en overraskelse», uttaler professor Mark Blaxter fra Universitetet i Edinburgh til BBC.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse

«Fra Norges hovedstad er det ikke mulig å komme seg ut i Europa med tog om sommeren. Det har vi nå nesten vent oss til. Men fra Trondheim går det an. Man kan for eksempel kjøre Vy-tog…»