00:00 - 04. august 2017

Er det orm eller insekt?

FOTO: Science Photo Library / NTB Scanpix

Genene til bjørnedyret, den millimetertykke skapningen som utholder alt og tåler alt, er blitt kartlagt av forskere. De forsøker blant annet å finne ut hvordan skapningen kan gjennoppstå etter å ha vært fullstendig uttørket i årevis. Men viktig er det også å avklare et annet faglig kontroversielt spørsmål, , ifølge BBC News: Er bjørnedyret, med sitt koselige oppsyn, mest i slekt med insekter og edderkopper eller med rundormer (slik som f.eks. barneorm)? Klørne og de åtte bena får det kanskje til å ligne et insekt eller et annet leddyr, men de siste genetiske analysene viser sterkere fellestrekk med rundormene, fordi de har like mange såkalte HOX-gener. «Dette var en overraskelse», uttaler professor Mark Blaxter fra Universitetet i Edinburgh til BBC.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse