Annonse
00:00 - 04. august 2017

Donald Trumps verden

Annonse

Ordet Trump er nevnt drøyt 58 000 ganger i norske medier så langt i år, kunne nettstedet Medier24 fortelle tirsdag. Erna Solberg er nevnt drøyt 22 000 ganger. Og onsdag meldte Dagbladet at syv av ti nordmenn mener Donald Trump er en reell trussel mot verdensfreden. USAs president har gitt verden mye bisarr underholdning de siste månedene. Men er det grunn til å være redd ham? Er verden egentlig blitt mer usikker på grunn av Donald Trump?

Prøver en å se nøkternt på de utenrikspolitiske beslutningene Donald Trumps administrasjon faktisk har tatt siden januar, er bildet sammensatt. Noe er fortsatt retorikk, som truslene om ikke å støtte Nato-allierte og reverseringen av Obamas Cuba-politikk. Noe er reelt, men ikke evig, som forbudet mot å gi bistand til helseorganisasjoner som tilbyr abort. Dette er blitt innført og fjernet siden Ronald Reagans tid. Også utmeldingen av den globale klimaavtalen fra Paris kan omgjøres, når Trump forsvinner fra Det hvite hus. Men da vil mye skade allerede ha skjedd for det globale klimaarbeidet.

Ikke alt Trump har besluttet, er nødvendigvis negativt. Han har så langt sagt nei til å øke antall amerikanske soldater i Afghanistan, ifølge rapportene har han motstått et sterkt press fra sine egne militære ledere. Og han har avsluttet USAs bevæpning av såkalte moderate opprørere i Syria, som har kostet over en milliard dollar, med tvilsomme resultater.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse