Annonse
00:00 - 04. august 2017

DNA på villspor

Ny forskning viser at DNA-et vi legger fra oss over alt kan flytte seg i flere omganger.

Annonse

– Du arbeider til daglig ved Rettsmedisinsk institutt som analyserer DNA-prøver for politiet. Nå har du skrevet en doktorgrad hvor du spør om DNA-prøver kan knyttes til den kriminelle handlingen i straffesaker.

– Teknologien som benyttes til DNA-analyse er blitt mye mer sensitiv de siste årene. Tidligere undersøkte vi i hovedsak spor som inneholder mye DNA, for eksempel blod, spytt, og sædceller. I dag kan noen få celler på et berørt objekt være nok til å gi DNA-resultater. Men vi mennesker avsetter hudceller hele tiden, og man må spørre når og hvordan disse cellene havnet på åstedet. Er de egentlig relevante for etterforskningen?

– Det nye er at du har vist hvordan DNA kan havne på et åsted via andre personer eller gjenstander?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse