Annonse
00:00 - 18. august 2017

De mistenkelige hjelperne

Når kampen mot ulovlig innvandring overskygger alle andre hensyn, havner godhetstyrannene i fengsel.

Skyldig, medskyldig: – Hadde jeg forblitt stille, uten å gjøre noe, hadde jeg vært medskyldig. Jeg vil ikke være medskyldig, sa olivenbonden Cédric Herrou i Breil-sur-Roya, etter at han forrige tirsdag ble dømt til seks måneders betinget fengsel for å gi husrom til migranter som kommer ulovlig over grensen fra Italia. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB Scanpix
Annonse

I forrige uke bestemte en domstol i Sør-Frankrike at olivenbonden Cédric Herrou fortjente seks måneder betinget fengsel. Forbrytelsen: Han har hjulpet migranter som har kommet over grensen fra Italia til Frankrike, og han har latt dem bo i et nedlagt lokale han har tatt i bruk til formålet. Herrou er mistenkt for flere tilsvarende lovbrudd, og en annen etterforskning er allerede underveis, for den domfelte har ikke tenkt å la seg stanse av rettsvesenet. Han mener det er ethvert menneskes plikt å hjelpe når staten nekter å se virkeligheten i øynene. «Hadde jeg forblitt stille, uten å gjøre noe, hadde jeg vært medskyldig. Jeg vil ikke være medskyldig», sa han etter at dommen falt sist tirsdag.

 

Etter fransk lov kan man straffes med fengsel i inntil fem år dersom man hjelper en utlending til å komme inn i eller oppholde seg i Frankrike hvis tillatelsene ikke er i orden. Kritikerne av loven har døpt forbudet «solidaritets-forbrytelsen», og mener den i praksis kriminaliserer medmenneskelighet. Etter mye debatt fikk loven et tillegg i 2012: I enkelte tilfeller kan en franskmann hjelpe til med nødhjelp, litt mat eller medisinsk assistanse. Men i Cédric Herrous tilfelle mener retten at olivenbonden med viten og vilje har utført handlinger for å undergrave lovens intensjon. Herrou er blitt et symbol på en splittelse i det franske samfunnet: For tilhengerne er han en mann som forsøker å ta vare på viktige franske verdier i et stadig hardere politisk klima. For motstanderne er han en fyr som forsøker å snike inn enda flere av de menneskene som truer det franske samfunnet.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse