Annonse
00:00 - 18. august 2017

Aslak Bonde om valgkampen

Valgkamp er og blir improvisasjon – uansett hvor gjennomplanlagt og profesjonalisert den er, skriver Aslak Bonde.

Annonse

«Sjokkmåling» er et tabloid ord som nesten aldri er dekkende, men tirsdag ettermiddag var det det. Det kom rett og slett som et sjokk på politikerne at Arbeiderpartiet falt med 5,9 prosentpoeng på NRKs meningsmåling for august. For tre andre partier var endringene så store at de var statistisk signifikante. Det er høyst uvanlig, og tydet på at titusenvis av velgere har byttet partipreferanse i løpet av de siste ukene.

 

Tallene var så sjokkerende at Arbeiderpartiet sporenstreks bestilte en ny meningsmåling. Den kom onsdag og viste at Ap ligger på 31,3 prosent. Krisen var tilsynelatende borte, men den nye målingen forhindret ikke en flom av analyser og kommentarer i mediene om Aps angivelig feilslåtte valgkampstrategi. Det ble påstått at de har lent seg for mye mot sentrum og skjøvet venstreorienterte velgere fra seg. Alternativt, eller i tillegg, har de bygget for mye av sin valgkamp på en svartmaling av regjeringens økonomiske politikk.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse