00:00 - 11. august 2017

Aslak Bonde om miljøpartienes strategi

Partiene har to typer motstandere. De som skal bekjempes, og de man er nesten enig med, skriver Aslak Bonde.

MDG-talsmann Rasmus Hansson kalte kampen mot olje- og gassaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) som et «piss i havet», og dermed ble det brann i miljøvernernes leir. Vern av LoVeSe har vært hovedkrav i årevis, og det er også der Venstre og SV har fått sine største miljøpolitiske seire. Hvorfor i all verden skulle Hansson undergrave miljøbevegelsens viktigste kamp? Kunne han ikke rette oppmerksomheten sin mot Ap/Høyre/Frp i stedet?

Miljøpartiets svar var at de bruker mest krefter på å kritisere de tre store partiene som driver frem fortsatt olje- og gassaktivitet, men at det også er viktig å få frem at SV og Venstre ikke har fått godt nok gjennomslag i sine samarbeid med henholdsvis Ap og Høyre. Hansson har dessuten rett i at et vern av de naturskjønne og fiskerike områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja først og fremst er viktig for miljøet – i hvert fall så lenge de to siste regjeringene har kompensert: De har gitt oljeselskapene store nye leteområder i Barentshavet, i stedet for å åpne feltene lenger sør.

Årsaken til at MDG kritiserte SV og Venstre er selvfølgelig at partiet ønsker seg flest mulig av de miljø- og klimabevisste velgerne. Det fortvilende for mange miljøvernere er at kampen mellom de tre partiene kan føre til at alle blir svekket. Teoretisk sett kan litt under 12 prosent av velgerne ende opp med bare seks representanter på Stortinget. Det skjer hvis alle de tre partiene kommer akkurat under sperregrensen på fire prosent.

Annonse