09:39 - 12. juli 2017

Vil granske presset mot oppdrettsforskere

MDG vil ha en uavhengig granskning av situasjonen for norsk oppdrettsforskning. Fiskeriministeren er ikke interessert.

Miljøpartiets stortingsrepresentant, Rasmus Hansson, mener oppdrettsnæringen mangler forståelse for fri forskning. Arkivfoto: Siv Dolmen

– Jeg har hatt en del med norske naturvitenskaplige forskningsmiljøer å gjøre opp igjennom årene. Men ingen andre steder jeg har hørt om den typen konflikt og bruk av hersketeknikker overfor fri forskning som det Morgenbladet har skrevet om, sier Miljøpartiet De Grønnes (MDG) stortingsrepresentant, Rasmus Hansson.

I en serie artikler har avisen, i samarbeid med nettstedet Harvest, fortalt om over 20 forskere som føler seg trakassert eller frosset ut av miljøene sine på grunn av forskningsresultater som er ugunstige for oppdrettsnæringen.

– Selv ikke innen oljeindustrien – hvor det jo går heftig for seg – har jeg sett noe lignende, sier Hansson.

Nå ber MDG regjeringen om å iverksette en uavhengig granskning av situasjonen for fri oppdrettsforskning.

– Man må gjennomgå historiene forskere forteller om en næring som bruker makt til å undertrykke forskningsresultater de ikke liker.

Les også: De forbannede lakseforskerne

Franske tilstander. I tillegg til Morgenbladets dekning, avslørte Dagbladet denne uken at lakselobbyisten Frode Reppe i Norske Sjømatbedrifters Landsforening sendte hemmelige e-poster til fiskeriminister Per Sandberg. Der ber han Fremskrittspartiet legge til rette for å gi kompensasjon til oppdrettere som har fått restriksjoner på grunne av det Reppe mener er sviktende forskning.

Rasmus Hansson mener oppdrettsnæringen mangler forståelse for fri forskning.

– Fiskeriministeren har jo selv kommet i skade for å gi et eksepsjonelt godt eksempel på hvor lav den forståelsen er, da han kalte forskere som tillot seg å legge frem kritiske data om oppdrettsnæringen for «mørke motkrefter», sier Hansson.

Han tror oppdrettsnæringen er spesielt utsatt for denne type problemer.

– Det er en næring som er så ny og som har vokst så bråfort at mange aktører ikke har fått tid til å lære seg betydningen av å vise respekt for kritisk uavhengig forskning.

Dette kan i seg selv være en trussel mot oppdrettsindustrien, tror Hansson, ettersom den er sårbar for forbrukeres inntrykk av norsk laks.

– Fiskeriministeren burde være bevisst oppdrettsnæringens omdømme. Næringen har opplevd før hva som skjer når kritikere sprer informasjon om norske lakseprodukter. Da det skjedde i Frankrike, falt omsetningen der drastisk.

Les også: Et forskermareritt

Ministerens nei. Fiskeriminister Per Sandberg mener en granskning av kulturen i norsk oppdrettsnæring ikke er nødvendig. «Jeg ser ikke behov for en uavhengig gransking nå», skriver han i sitt svar til Hansson, «samtidig må både myndighetene og forskningsinstitusjonene løpende vurdere om systemene er gode nok for å ivareta og sikre god og uavhengig forskning.»

Ministeren har ikke svart på Morgenbladets henvendelser før denne saken ble publisert.

Ingenting å frykte. Så langt har MDG kun fremmet forslag om en uavhengig granskning i sitt skriftlige spørsmål til fiskeriministeren.

– Når Stortinget kommer i gang til høsten kommer vi til å følge dette opp politiske. Det burde være en selvfølge at vi får et flertall for en granskning. Ingen har noe å frykte om oppdrettsnæringen har rent fôr i posene sine.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse