Annonse
00:00 - 28. juli 2017

Tysk-tyrkisk krise

Utenrikspolitikk preger mye av mediebildet under den tyske valgkampen.

Istanbul: 24. juli begynte en rettssak mot 17 journalister og redaktører fra den tyrkiske opposisjonsavisen Cumhuriyet. De er alle tiltalt for å ha forbindelser til terrornettverk. Rettssaken er talende for tyrkiske myndigheters innskrenkning av presse- og ytringsfriheten, og ble møtt av demonstrasjoner til støtte for avisen i Istanbul. Foto: Ozan Kose/AFP/NTB Scanpix
Annonse

Når tyskerne går til valgurnene 24. september, kan partienes posisjonering i utenrikspolitikken ha stor betydning for om Angela Merkel får fortsette som forbundskansler eller ikke. De fleste konjunkturer innenriks går jo såpass bra – vi snakker om sterk økonomisk vekst og lav arbeidsledighet – at de sosialdemokratiske utfordrerne (SPD) vanskelig kan slå henne på dette helt sentrale feltet. Men samtidig er Tyskland nå blitt en storaktør i verdenspolitikken, og står overfor en rekke vanskelige veivalg når det gjelder EUs fremtid. SPD har alt å tjene på å rokke ved bildet av Merkel som verdensleder av format.

 

Forbundskansleren innledet valgkampen i vår med en kommentar om at Tyskland ikke lenger kan stole på allierte – les Donald Trump og Brexit. I forlengelsen av dette – hjulpet frem av den sentrumsorienterte Macrons valgseier i Frankrike – kom utspillet om et sterkere EU, eksemplifisert med styrket forsvarssamarbeid.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt