00:00 - 28. juli 2017

Tysk-tyrkisk krise

Utenrikspolitikk preger mye av mediebildet under den tyske valgkampen.

Istanbul: 24. juli begynte en rettssak mot 17 journalister og redaktører fra den tyrkiske opposisjonsavisen Cumhuriyet. De er alle tiltalt for å ha forbindelser til terrornettverk. Rettssaken er talende for tyrkiske myndigheters innskrenkning av presse- og ytringsfriheten, og ble møtt av demonstrasjoner til støtte for avisen i Istanbul. Foto: Ozan Kose/AFP/NTB Scanpix

Når tyskerne går til valgurnene 24. september, kan partienes posisjonering i utenrikspolitikken ha stor betydning for om Angela Merkel får fortsette som forbundskansler eller ikke. De fleste konjunkturer innenriks går jo såpass bra – vi snakker om sterk økonomisk vekst og lav arbeidsledighet – at de sosialdemokratiske utfordrerne (SPD) vanskelig kan slå henne på dette helt sentrale feltet. Men samtidig er Tyskland nå blitt en storaktør i verdenspolitikken, og står overfor en rekke vanskelige veivalg når det gjelder EUs fremtid. SPD har alt å tjene på å rokke ved bildet av Merkel som verdensleder av format.

 

Forbundskansleren innledet valgkampen i vår med en kommentar om at Tyskland ikke lenger kan stole på allierte – les Donald Trump og Brexit. I forlengelsen av dette – hjulpet frem av den sentrumsorienterte Macrons valgseier i Frankrike – kom utspillet om et sterkere EU, eksemplifisert med styrket forsvarssamarbeid.

Annonse