Annonse

Annonse

00:00 - 07. juli 2017

Tysk makt

Det er en historisk begivenhet når Angela Merkel i dag ønsker lederne for verdens mektigste land velkommen til G20-møtet i Hamburg. På den storpolitiske scenen, preget av oppbruddstid med brexit og den egenrådige Donald Trump, får vi nå høre at Tysklands forbundskansler er «the new leader of the free world».

Noen er først og fremst opptatt av at Merkel skal redde klimaavtalen. Andre håper hun kan isolere USA slik at verden unngår en destruktiv bølge av handelsproteksjonisme. Det er påfallende at begge disse sakene er defensive. Tyskland fremstår som en forsvarer av en eksisterende orden – ikke en anfører for en ny.

Tyskland spiller heller ikke denne rollen alene. Landets posisjon som en dyktig alliansebygger utgjør mye av fundamentet når Merkel står i rampelyset. Merkel kan ikke utrette stort dersom ikke et flertall av G20-medlemmene er enige i at klimaavtalen og det internasjonale handelssystemet skal opprettholdes.

HER !

Annonse