00:00 - 07. juli 2017

Tordenskyer over tørr granskog

Skogbrannen i Portugal kan i verste fall være en forsmak på hva vi har i vente.

Fatal: Skogbrannene i Leiria-distriktet i Portugal i juni tok livet av 64 mennesker. Årsaken er ikke kommet til bunns i, men den lokale politisjefen sier det var lynnedslag som startet flammenes herjinger. Foto: Pablo Blazquez Dominguez / Getty Images

Har du noen gang måtte løpe ned fra fjellet, sammenkrøpet, av redsel for at de svulmende skyene skal sende elektriske utladninger i din retning? Eller følt på den alarmerende stillheten i byen i minuttene før det braker løs? En sjelden gang er det mennesker som må ta støyten og avlede energien, men som oftest er det bakken – eller trær. Ni skogbranner startet under et uvær som passerte Østlandet i juni 2016. Lynnedslag var trolig årsaken.

Men det kan ofte være vanskelig å bevise at lyn står bak spesifikke skogbranner. Et nylig eksempel er den store skogbrannen i Portugal, der 64 mennesker mistet livet og mer enn 250 ble skadet. Politisjefen i Portugal rettet pekefingeren mot lynnedslag, mens lederen for brannmennene i landet, Jaime Marta Soares, uttalte til The Guardian at noe kriminelt lå bak – inntil det motsatte var bevist. Nå har forskere fra Østerrike undersøkt hva som skal til for å bevise årsakssammenhenger av denne typen, samtidig med at studien gir god innsikt i hvorfor brannene egentlig oppstår. Arbeidet ble utgitt i tidsskriftet Agricultural and Forest Meteorology i april i år.

 

Annonse