Annonse
00:00 - 28. juli 2017

Norsk plakatpropaganda

Annonse

Det har vært sagt og skrevet mye om de nye logoløse snus- og røykpakkene. Men lite om den positive effekten på norsk propagandakunst. I dag følger tobakksadvarslene i fotsporene til norske propagandaplakat-mestre som Harald Damsleth og Erling Nielsen. På samme tid har den nye generasjonen funnet sitt eget særpreg, med et noe større innslag av memento mori: Ord i massiv font og utvetydige bilder av død, tannråte og småbarn med pustevansker. Mektig. Tenk hva uttrykksformen kan bli nå som den har fått et større lerret! I tillegg er det hyggelig å se at kunstarten har fått subtilt forskjellige særpreg og nyanser i ulike land. Se for eksempel denne engelske varianten, «Ettertenksom kvinne spytter blod».

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.