Annonse

Annonse

00:00 - 28. juli 2017

Norsk plakatpropaganda

Det har vært sagt og skrevet mye om de nye logoløse snus- og røykpakkene. Men lite om den positive effekten på norsk propagandakunst. I dag følger tobakksadvarslene i fotsporene til norske propagandaplakat-mestre som Harald Damsleth og Erling Nielsen. På samme tid har den nye generasjonen funnet sitt eget særpreg, med et noe større innslag av memento mori: Ord i massiv font og utvetydige bilder av død, tannråte og småbarn med pustevansker. Mektig. Tenk hva uttrykksformen kan bli nå som den har fått et større lerret! I tillegg er det hyggelig å se at kunstarten har fått subtilt forskjellige særpreg og nyanser i ulike land. Se for eksempel denne engelske varianten, «Ettertenksom kvinne spytter blod».

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. For mer godt lesestoff: Bli abonnent

Annonse