00:00 - 21. juli 2017

Maren Fuchsia Celius-Blix om sosial korreks

Sosial korreks er nødvendig i møte med sextrakassering, skriver Maren Fuchsia Celius-Blix.

Tidligere denne måneden kom en professor ved Universitetet i Stavanger under hardt skyts etter at flere kvinner offentliggjorde uønskede seksuelle henvendelser han hadde kommet med via Facebook. Henvendelsene var stort sett blitt sendt som private meldinger, men professoren har også skrevet grove ting til kvinner åpent på nettsiden. Tilnærmingene strakk seg fra ganske uskyldige («Er i Oslo 6 til 10. Vil du ta eit glas.»), til forespørsler om å få kjøpe trusene deres og spørsmål om konkrete seksuelle handlinger og hvorvidt de liker dem. Felles for alle meldingene var at de var uønskede og kom uoppfordret. Professoren har i ettertid beklaget, og skrev i en melding til NRK at meldingene han hadde sendt klart var upassende, og at han tar det fulle ansvaret for det han har gjort. Han bedyrer også i samme skriv at han ikke har sendt meldinger til egne studenter, men Universitetet i Stavanger har senere bekreftet at de har mottatt klage fra en av professorens studenter dette vårsemesteret.

 

Skjermdumpene forårsaket ikke overraskende en viss furore i sosiale medier. På den ene siden mener noen at professoren, i tillegg til å politianmeldes, bør avskjediges, mens andre tar ham i forsvar og avskriver meldingene som klønete sjekking, uttrykker bekymring for professorens psykiske helse eller reagerer på det de kaller «en heksejakt». Mediekritiker Anki Gerhardsen varsler sågar i sin spalte i Aftenposten at hun vil klage VG, NRK og Khrono, Høgskolen i Oslo og Akershus’ uavhengige avis, inn til Pressens faglige utvalg for å ha brutt god presseskikk da de identifiserte professoren. Jeg skal ikke ta stilling til om de nevnte mediene har brutt med god presseskikk eller om handlingene gjør professoren uegnet til sitt virke. Men å kalle sosiale sanksjoner som respons på dokumenterte, klanderverdige handlinger for «gapestokk» og «heksejakt», er i overkant dramatisk. Fra barnsben av lærer vi at det får konsekvenser når vi utviser dårlig dømmekraft og oppførsel, og derfor er det besynderlig at det er kvinnene som har publisert meldingene, som blir bedt om å bli voksne og mer hardhudet og ikke innta offerrollen – og ikke den voksne mannen som nå må ta ansvar for sine egne handlinger. Uoppfordrede meldinger til fremmede er, som flere har påpekt, ikke private, på samme måte som at noe du sier til fremmed på gaten ikke er fortrolig – uavhengig av din mentale helse og/eller edruelighet.

Annonse