Annonse
00:00 - 28. juli 2017

Löfvens vågale utvei

Regjeringen er under sterkt press etter at Transportstyrelsen kjørte forbi loven og sendte trafikale hemmeligheter på avveie. Men statsministeren og forsvarsministeren blir sittende – enn så lenge.

Rødt lys: Statsminister Stefan Löfven (S) sparket to statsråder torsdag, men opposisjonen var ikke fornøyd.Fotoillustrasjon: Morgenbladet (Kildefoto: Stina Stjernkvist / NTB scanpix)
Annonse

«Jeg velger det som er best for landet. Jeg vil ikke kaste Sverige ut i en politisk krise, sa den sosialdemokratiske statsministeren Stefan Löfven da han torsdag formiddag skulle forklare pressen at han blir sittende. Det blir neppe siste ord om it-skandalen som har rullet gjennom svensk politikk denne sommeren.

En tredels tillit. Å gå av, skrive ut nyvalg eller «bare» bytte ut noen statsråder: Før pressekonferansen turde ingen analytikere utelukke noen av Löfvens tre alternativer. Onsdagens mistillitsforslag mot tre av statsrådene fra den såkalte Alliansen, partiene i sentrum-høyre, hadde fått støtte fra Sverigedemokraterna, og dermed flertall i Riksdagen. Etter en lang serie krisemøter onsdag kveld valgte Löfven den mildest mulige reaksjonen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse