Annonse
00:00 - 14. juli 2017

Kjetil Jakobsen om Michael Gottlieb Birckner og ytringsfriheten

Når skillet mellom privat og offentlig bryter sammen, vender æreskulturen tilbake, skriver Kjetil Jakobsen.

Annonse

Juristen Jacob Mchangama og idéhistorikeren Fredrik Stjernfelt ga nylig ut kjempeverket Men. Ytringsfrihedens historie i Danmark. Over nesten tusen velskrevne og ofte underholdende sider beskriver de fem hundre år med nedturer og oppturer for ytringsfriheten i Danmark, fra reformasjonen til karikaturstriden. Mye av denne historien er også norsk historie, og selv etter 1814 har Danmark forblitt vårt kulturelt sett nærmeste naboland og beste sammenligningsgrunnlag.

Ikke minst takket være Fritt Ords finansieringsordninger er det i de senere årene blitt gjort mye god norsk forskning på historien til den felles dansk-norske offentligheten. I Men henvises det flittig til arbeider av Øystein Rian, Jacob Malik, Sverre Blandhol og Henning Laugerud, noe som er en kompliment til kvaliteten på norsk historisk og idéhistorisk forskning.

Annonse