Annonse

Annonse

00:00 - 21. juli 2017

Forsker på rypesang

Foto: Jan Frode Haugseth / Wikimedia

Når det begynner å bli vår i luften og solen tar sine første jafs av vinterens snø, får rypesteggen (hannrypa) sine ildrøde øyenbryn, og den starter sin særegne sang. Lirypa synger som om du skulle si tabell-tabell-tabell fort etter hverandre, og fjellrypa (bildet) synger med dyp skarrende røst. Det er denne sangen som nå registreres ved hjelp av automatiske lyttestasjoner. Forskerne ved UiT, Norges arktiske universitet, plasserte lyttestasjoner på Varangerhalvøya i vinter, og de vil kunne gi verdifull informasjon om rypebestandene. Lyttestasjonene hentes inn nå i juli. Forskerne venter nå i spenning på resultatene, ifølge UiT og Forskning.no.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. For mer godt lesestoff: Bli abonnent

Annonse