Annonse
00:00 - 28. juli 2017

En edderkopp snurrer aldri

Det er blitt sagt at edderkoppsilke er sterkere enn stål. Hvorfor skiller den seg ut fra de fleste andre materialer vi kjenner?

Hjulspinner: Den mest vanlige av edderkoppene som spinner silke i hjulnett-bransjen kalles hjulspinner – denne er fra Leavenworth i Kansas. Foto: Education Images / UIG /Getty Images
Annonse

Du sitter i skyggen av et tre, en varm ettermiddag på sensommeren. Sakte lener du stolen tilbake, lukker øynene og forbereder deg på å riktig slappe av. Men i treet over deg henger en edderkopp. En ganske stor en, av den nettspinnende typen. Og den har tenkt seg i din retning. Sakte, sakte begynner edderkoppen å fire seg ned fra treet, bare hengende i en eneste tråd av syltynt nett. Nedover og nedover. Snart er den bare centimetre fra å lande på nesen din… Men brått ruller en lett bris gjennom hagen. I siste øyeblikk åpner du øynene. Du ser de åtte bena som henger kravlende over deg, og utbryter: «Wow! Hvorfor spinner ikke edderkoppen rundt på tråden, nå som det blåser sånn?»

 

OK, kanskje du ikke ville hatt akkurat den reaksjonen. Men så er du da neppe edderkoppforsker heller. Det er derimot den kinesiske fysikeren Dabaio Liu, og kolleger. De har nylig innsett at det er ganske mystisk at edderkopper kan fire seg så rett og rolig ned som de gjør. Lette som de er, og hengende i en syltynn tråd, burde de blitt kastet rundt som snurrebasser av selv det minste vindpust. For å finne ut hvordan de gjør det, har de undersøkt hva som skjer når edderkoppsilke tvinnes rundt. Resultatet er ganske oppsiktsvekkende, og ble trykket i journalen Applied Physics Letters i juli 2017. 

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse