Annonse
00:00 - 07. juli 2017

En bjørnetjeneste

Storpolitikken har ført to pandaer til Zoo Berlin, som bevis på kinesisk-tysk vennskap. Men når verdenslederne møtes, er det uvisst om pandaklubben går for konfrontasjon eller kompromiss med USA.

Annonse

En uke før G20 møtet åpnet i Hamburg var demonstranter og byens politi alt i klammeri. Til Der Spiegels nettutgave forklarte en demonstrant at planen var å hindre statslederne og hoffet deres i å nå frem til møtelokalet. Det virker umiddelbart underlig at mennesker som vil verden vel ønsker å stoppe møtet. Sammenlignet med andre maktforumer har de 19 landene og EU, som utgjør G20, i det minste noe bredere representasjon: I motsetning til i-landsklubben G7, er Kina med, i motsetning til FNs sikkerhetsråd har India, Brasil, Indonesia og Sør-Afrika fast plass, og i motsetning til Verdensbanken og IMF, har ikke USA veto.

Det er i alle fall det siste forbundskanseler Angela Merkel ser ut til å satse på. Det tyske vertskapets tre uttalte hovedprioriteringer i forhandlingene som leder opp mot det to dagers møtet som starter fredag har vært klimapolitikk, frihandel og migrasjon. Alle tre områder der de amerikanske gjestene står langt unna vertskapet.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse