Annonse
00:00 - 14. juli 2017

– Det tas ikke fanger i denne krigen

Magda Gad publiserte videoer av irakiske soldater som torturerer og halshugger påståtte IS-sympatisører under slaget om Mosul. Det skulle hun aldri ha gjort.

Truet: Magda Gad holder nå til på hemmelig adresse etter at hun publiserte videoer som viser at irakiske soldater torturerer og halshugger det de mener er IS-medlemmer. Videoene fikk hun av soldatene selv. Foto: Niclas Hammarström
Annonse

Hør Magda Gad på Morgenbladets podcast:

– Magda Gad, reporter for den svenske avisen Expressen. Du har frem til for noen dager siden fulgt irakiske troppers angrep på IS i Mosul. Men nå har du, på grunn av dine avsløringer av det som ser ut til å være krigsforbrytelser utført av irakiske soldater, blitt tvunget til å forlate Irak. Du befinner deg nå på hemmelig sted. Hvordan havnet du her?

– Fra juni 2016 fulgte jeg irakiske styrker i offensiven som nå har nådd Mosul. Allerede i juli i fjor ble jeg første gang vitne til krigsforbrytelser utført av irakiske soldater. Vi var utenfor en by sør for Mosul. Der la soldatene seg på tak og skjøt inn i byen. Da man kikket i kikkerten, så man at det var umulig å se hvem menneskene de skjøt mot var, eller om de bar våpen. På det tidspunktet hadde jeg vært i krigen i såpass kort tid at jeg ikke helt forsto hva jeg så. «Er det sånn det skal være?», tenkte jeg. «Hva er taktikken deres?».

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse