Annonse
00:00 - 14. juli 2017

– Det tas ikke fanger i denne krigen

Magda Gad publiserte videoer av irakiske soldater som torturerer og halshugger påståtte IS-sympatisører under slaget om Mosul. Det skulle hun aldri ha gjort.

Truet: Magda Gad holder nå til på hemmelig adresse etter at hun publiserte videoer som viser at irakiske soldater torturerer og halshugger det de mener er IS-medlemmer. Videoene fikk hun av soldatene selv. Foto: Niclas Hammarström
Annonse

Hør Magda Gad på Morgenbladets podcast:

– Magda Gad, reporter for den svenske avisen Expressen. Du har frem til for noen dager siden fulgt irakiske troppers angrep på IS i Mosul. Men nå har du, på grunn av dine avsløringer av det som ser ut til å være krigsforbrytelser utført av irakiske soldater, blitt tvunget til å forlate Irak. Du befinner deg nå på hemmelig sted. Hvordan havnet du her?

– Fra juni 2016 fulgte jeg irakiske styrker i offensiven som nå har nådd Mosul. Allerede i juli i fjor ble jeg første gang vitne til krigsforbrytelser utført av irakiske soldater. Vi var utenfor en by sør for Mosul. Der la soldatene seg på tak og skjøt inn i byen. Da man kikket i kikkerten, så man at det var umulig å se hvem menneskene de skjøt mot var, eller om de bar våpen. På det tidspunktet hadde jeg vært i krigen i såpass kort tid at jeg ikke helt forsto hva jeg så. «Er det sånn det skal være?», tenkte jeg. «Hva er taktikken deres?».

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Sommerkampanje med 50% rabatt på abonnement. Trykk her for bestilling.