00:00 - 14. juli 2017

Al-Jazeera i stridens kjerne

Den diplomatiske krisen i Qatar setter Midtøstens mediefyrtårn i fare. Bak ligger en innbitt definisjonskamp om den arabiske verdens fremtid.

Startet det her? Møtet mellom Egypts president Al-Sisi, Saudi-Arabias kong Salman og USAs president Trump 22. mai regnes som katalysator for den nåværende krisen på den arabiske halvøya. Foto: Bandar Algaloud / Anadolu Agency / Getty Images

« Det blir ofte sagt at journalister bør unngå å bli en del av fortellingen, men krisen har satt journalistikken i sentrum.»

Slik åpner et av Al-Jazeeras TV-program om trusselen mot dem selv. 22. juni la Saudi-Arabia og tre andre stater frem krav om at det Qatar-baserte mediehuset skulle stenges. Al-Jazeera har nå svart med kampanjen #demandpressfreedom i sosiale medier, der mediehusets journalister og programledere legger frem sitt eget krav om pressefrihet.

– Vi lagde kampanjen for å vise at mediene ikke skal bli målet i en politisk konflikt. Det eneste vi gjør, er å rapportere om hva som skjer. Å kreve at vi legger ned, hører det forrige århundre til, sier Me Salah Negm, nyhetsdirektør i Al-Jazeera.

Annonse