Annonse
00:00 - 16. juni 2017

Ulikhetenes Oslo

Nå kommer ny forskning som viser akkurat på hvilken måte byen er delt, og hvilke konsekvenser det kan få.

Forskjeller: I boken Oslo – ulikhetenes by vies et kapittel til dokumentarfotoprosjektet «Volla vs Keeg – Ung i Oslo» av Anne-Stine Johnsbråten. Hun har fulgt hverdagslivet til to ungdomsmiljøer fra hver sin kant av hovedstaden mellom 2013 og 2015. Bildet viser feiringen av Ingrid og Ragnhilds 18-årsdag. Mia og Selma har lånt Ragnhilds brors klær og dediserer et strippeshow til de to bursdagsbarna. Foto: Anne-Stine Johnsbråten
Annonse

«Alle» vet at Oslo er en delt by. «Østkanten» og «vestkanten» er ladede begreper, og selv folk som aldri har besøkt hovedstaden, vet hva som er den «fine» og mindre «fine» siden av byen. Så vel hovedstadens beboere som folk i andre deler av landet har sterke forestillinger om øst og vest, om Groruddalen, Holmenkollen og andre nabolag. Jo bedre man kjenner byen, desto mer finmaskede er distinksjonene, men forestillingene om forskjellene i byen sitter i. Forestillingene og mytene om byen kommer imidlertid ikke fra løse luften. Man trenger ikke være samfunnsforsker for å legge merke til forskjellene i hovedstaden. En trikketur fra øst til vest i byen er nok til å se, høre og kanskje til og med lukte forskjellene.

Så vi er mange som føler at vi vet mye om forskjellene i Oslo. Men den nye boken Oslo – ulikhetenes by, redigert av Jørn Ljunggren, samler for første gang samfunnsvitenskapelig forskning om Oslo, og beskriver og dokumenterer akkurat på hvilken måte byen er delt, og hvilke konsekvenser det kan få. De 17 bidragene i boken viser et spekter av ulikhetene som er til stede, og som påvirker folks liv og livssjanser.

 

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt