00:00 - 09. juni 2017

Suksess på alle fronter

President Emmanuel Macron ligger an til å gjøre rent bord i parlamentsvalget.

Populær nykommer: 62 prosent av de spurte svarer at de er fornøyd med Emmanuel Macron som president, ifølge BVA-instituttet. Foto: Axel Schmidt/Getty Images

Frankrike er preget av den reneste macronmani. I løpet av en måned som president har Emmanuel Macron fått skryt for selvsikker opptreden overfor verdenslederne, særlig Donald Trump i Brussel og på Sicilia, og Vladimir Putin på hjemmebane i Versailles. Regjeringen hans er i gang med viktig reformarbeid, og ved parlamentsvalget 11. og 18. juni ligger presidenten an til å få et solid flertall, med opptil 400 av de 577 plassene i Nasjonalforsamlingen, ifølge flere målinger.

Macrons suksess er oppsiktsvekkende. Bare 14 måneder er gått siden han grunnla sin sentrumsbevegelse, La République en marche! (Republikken i bevegelse), som forkortes LRM. Gjennom en nettbasert rekrutteringsordning har partiet i løpet av rekordtid stilt kandidater i de fleste valgkretsene. Over halvparten av dem er, i likhet med Macron, aldri før valgt til et politisk embete, ifølge Le Monde. Om LRM blir så dominerende som målingene tyder på, kommer det mye nytt blod inn i det hittil mannsdominerte, franske parlamentariske liv.

 

Annonse