00:00 - 09. juni 2017

Sten Inge Jørgensen: Europa aksepterer ikke å være nummer to

Snart 30 år etter murens fall kan Europa løsrive seg fra USA, skriver Sten Inge Jørgensen.

«Tiden da vi kunne stole fullstendig på andre er litt over, det har jeg erfart de siste dagene. Vi europeere må virkelig ta vår skjebne i våre egne hender.» Mange oppfattet Angela Merkels uttalelse, i et øltelt i Bayern 28. mai, som historisk: en beskjed om at det transatlantiske fellesskapet ikke lenger er noen selvfølge. Verdenspressen ryddet plass til artikler og analyser som dekket hele spekteret fra «storm i vannglass» til «geopolitisk jordskjelv».

For å få klarhet i hva som egentlig skjedde, må vi gå noen dager lenger tilbake i tid. Torsdag 25. mai talte Trump i Nato-hovedkvarteret i Brussel, uten å nevne artikkel 5, som sier at et angrep på én er et angrep på alle. Dagen etterpå møtte Merkel Trump under G7-møtet på Sicilia, og fikk vite – nesten en uke før det ble offisielt – at den amerikanske presidenten vil trekke USA fra Parisavtalen. På under 48 timer hadde den tyske forbundskansleren altså opplevd følgende:

Annonse