Annonse
00:00 - 02. juni 2017

Seks syrere i Norge

16. september 2015, siste dag på flukt: Det er morgen i Malmö, vennene er på vei for å ta buss og tog videre til Oslo. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Morgenbladet følger seks enslige menn i tyveårene fra Raqqa i Syria og forteller deres historier. Vi møttes første gang 15. september 2015, da de hadde flyktet fra borgerkrigen i hjemlandet og var på vei til Norge. Alle seks møttes tilfeldig i Athen, og valgte å reise videre sammen til Norge.

Bilal (29): Jobbet som sjåfør i Raqqa. Avtjente to års verneplikt i den syriske hæren før krigen, møtte ikke opp da han ble innkalt til tjeneste etter at borgerkrigen hadde startet. Forlot Raqqa 25. august 2015 sammen med Nasr og Mohammed.

Hani (25): Avbrøt en yrkesutdannelse da terrorgruppen IS inntok Raqqa i januar 2014. Hadde strø- jobber som bygningsarbeider i Tyrkia i et halvt år før flukten videre til Norge.

Ahmad (24): Hadde strøjobber i Raqqa, blant annet som bilmekaniker, før han flyktet i august 2015. Møtte ikke opp da han ble innkalt til militærtjeneste i den syriske hæren.

Mohammed (24): Bilals nabo i Raqqa. Måtte avbryte studier i 2014.

Nasr (22): Hanis tremenning og Bilals nabo i Raqqa. Måtte avbryte studier.

Ali (22): Måtte avbryte lærerstudiet i byen Deir el-Zour i 2014, og jobbet deretter som drosjesjåfør. Møtte ikke opp da han ble innkalt til militærtjeneste i den syriske hæren. Flyktet fra Raqqa sammen med Ahmad.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse