00:00 - 09. juni 2017

Planter som kommer og planter som går

Tykke blader, dype røtter, høy ved-tetthet, tykk bark og effektive vannforbruksstrategier. Den best tilpassede overlever.

I fare: Adenium obesum socotranum, et ørkenrosetre, vokser bare på den lille øya Sokotra rett øst for Afrikas horn – og vil forsvinne dersom den ikke klarer å kjempe mot klimaendringene. Foto: Science Photo Library/Getty Images

Helt uavhengig av hva amerikanske presidenter måtte mene og tro, vet vi andre at verden forandrer seg. Det har den gjort gjennom alle tider, men nå er tempoet et annet. I den biologiske verdenen har vi alltid hørt om «survival of the fittest» som kan oversettes med «den best tilpassede overlever». Så når naturen endrer seg, betyr det dårlig nytt for noen planter, men godt nytt for andre.

The Guardian hadde nylig et oppslag om de ti artene som hadde mest å tape på klimaendringer, listen bestod av ni dyr og en plante. Forskjellen i antall gjenspeiler nok heller forskningsfokus og gjennomslagskraft enn at det er ni ganger flere dyr enn planter som er truet.

Annonse