00:00 - 09. juni 2017

Midtøsten er enkelt

Sliter du med å følge med på terror og konflikt i Midtøsten? Det er egentlig veldig enkelt.

Her er fortellingen om krigen mot terror. Fra 2001 og utover startet Vesten kampen mot al-Qaida, ledet av Osama bin Laden. Planen var å «disaggregere» terrornettverket, slik at undergruppene, som al-Qaida i Jemen, al-Qaida i Maghreb og al-Qaida på den arabiske halvøy ikke kunne bli ledet effektivt av sjefene, som befant seg i afghanske fjell. Det lyktes over all forventning, så godt at al-Qaida i Irak, en av gruppene, sluttet å være al-Qaida i det hele tatt, og i stedet ble Den islamske stat (IS), som oppfordrer til disaggregert, lederløs terror over hele verden.

IS tror at de er kalifatet gjenoppstått, og at islam skal underlegge seg hele verden. Men først må de bare få drept alle sjiamuslimene. Her skiller de seg fra al-Qaida, som i og for seg også mener islam skal underlegge seg hele verden, men at det neppe kommer til å skje med det første, og at det viktigste på kort sikt derfor er å drepe alle amerikanere.

Dersom han fortsatt er i live, er IS ledet av en mann som kaller seg Abu Bakr al-Baghdadi, som altså betyr «kamelfaren fra Bagdad». al-Baghdadi er fra Samarra.

Annonse