Annonse
00:00 - 16. juni 2017

Lena Lindgren: Å plutselig se dyret

Vi stirrer dyredøden i øynene, skriver Lena Lindgren.

Annonse

De fleste av oss spiser kjøtt, tankeløst og med god appetitt. Konsumet vårt av pølser, biff og kyllingfileter –gjennomsnittlig 76 kilo per år på hver av oss – hviler på en kollektiv mental anstrengelse, nemlig fortrengning. Vi vet godt at dyret vi spiser, har levd et elendig liv. At kyllinger aldri er ute i frisk luft, og lever korte liv i kropper som vokser for fort for skjelettet, slik at de får benlidelser. At kuer, som er fantastiske mødre fra naturens side, blir fratatt kalven rett etter fødselen, og deretter holdes konstant drektige for maks melkeproduksjon. At griser lider av stress og liggesår fordi de bor i trange betongbåser der de ikke får levd ut sine naturlige behov for å grave etter mat eller bygge rede til ungene.

Vi vet det, og vi «vet det ikke». For ettersom mennesker liker dyr, ansikt til ansikt, er vi nødt til å bagatellisere volden, se en annen vei. Men oj, som det koster etterhvert – vi bruker en hel del hjernekapasitet bare på å lukke øynene. Og plutselig en dag går det ikke lenger. Da står et verdensbilde for fall.

 

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.