00:00 - 23. juni 2017

Kosmisk skittentøysvask

Toppforskere krangler om universets fødsel.

Alternativ teori: Tre forskere har tatt til orde for at Big Bang ikke var universets fødsel, men bare en overgang fra en tidligere tidsalder. Diskusjonen bølger frem og tilbake i tidsskriftet Scientific American og har spredd seg til blogger og sosiale medier. Bildet viser Hestehodetåken, en mørk tåke i stjernebildet Orion. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix

Da Alan Guth foreslo inflasjonsteorien for universet, løste han mange problemer på en gang. Hvorfor ser universet likt ut i alle retninger? Hvorfor har det formen det har? Hvor er de magnetiske monopolene? Dette kan vi forstå hvis vi gjetter at det like etter Big Bang kom et brøkdels sekund hvor hele universet utvidet seg enormt raskt – en «inflasjon».

Hva som kan ha drevet en slik vekst, har kosmologer og partikkelfysikere studert siden 1980-tallet. Støttet av målinger er inflasjon blitt en hjørnesten i modeller av det tidlige universet. Guth og andre pionerer har fått høythengende priser, og selv om vi ikke fullt ut forstår detaljene, anser de fleste teorien som bekreftet og etablert.

Annonse