00:00 - 02. juni 2017

Inn i det norske

«Forstå» er Bilals favorittord på norsk. Etter tyve måneder i Norge har 29-åringen fra Raqqa i Syria endelig fått et slags hjem og en meningsfull hverdag.

Vinter på fjellet: Fra desember til april bodde Bilal på et mottak i Vang i Valdres, langs en av hovedferdselsårene mellom Østlandet og Vestlandet.

Norsklærer Helle Heidum holder opp en tegning av et skap. «Hva er det i skapet?» spør hun. «Bok», sier Bilal. «Ja, det kan være bøker», svarer læreren og bøyer substantivet: «Ei bok, boka, flere bøker. O blir til ø», sier hun. Neste tegning viser en frisør i arbeid, en annen en hylle og et teppe.

Tegningene brukes i gruppearbeidet på et norskkurs for fremmedspråklige i Nedre Eiker kommune nord for Drammen. De er utgangspunkt for korthugde samtaler om å klippe, vaske hår, veve tepper – universelle gjøremål, men på et nytt språk.

Bilal har gått en uke på kurset. Han lærer forskjellen på «seks» og «saks», på «hele» og «Helle», på «folk» og «flokk». Etter å ha flyktet fra hjembyen Raqqa, hovedsetet for terrorgruppen Den islamske staten (IS) i Syria, har Bilal bodd 19 måneder på asylmottak tre steder i Norge. I april flyttet han inn i en kjellerleilighet oppe i lia på østsiden av Drammenselva. Han er pålagt 37,5 timers arbeidsuke i form av kommunens introduksjonskurs for flyktninger, som varer i to år. Kurset foregår i Mjøndalen sentrum, og Bilal klager over at veien hjem fra kommunesenteret er bratt. Fotograf Katinka og jeg ler.

Annonse